Klimaat & tijdsverschil:
Samen met buurland Paraguay behoort Bolivia tot de enige twee landen van het Zuid-Amerikaanse continent die geen kustlijn hebben. Het ontbreken van het effect van zeewater op het klimaat en de ligging aan de oostelijke zijde van het Andes gebergte zijn de meest bepalende factoren voor het klimaat in Bolivia. De hoogtes zijn de bepalende factor voor de reikwijdte van de temperaturen, de ligging aan de oostelijke zijde van de Andes zorgt ervoor dat dit een droog tot zeer droog gebied is.
Het westen en zuidwesten van Bolivia kent een combinatie van woestijn- en steppeklimaten. De hoger gelegen gebieden in de Andes kennen een hooggebergteklimaat, ook wel alpine klimaat genoemd. De temperaturen liggen daar als gevolg van de hoogtes een stuk lager dan in de rest van Bolivia. Neerslag is in de bergen een niet veel voorkomend verschijnsel waardoor dit gebied in Bolivia tot de drogere regio’s binnen het Zuid-Amerikaanse continent behoort. De oostelijke gebieden van de Hoogvlakte van Bolivia, dat als een strook van ongeveer 100-200 kilometer verticaal door Bolivia loopt, kent een mix van diverse klimaten die vaak onder de noemer subtropische klimaten genoemd worden. Het laagland van Bolivia heeft tropische klimaten, waarbij het tropisch savanneklimaat het meeste voorkomt.
De winters (juni - september) zijn overwegend droog tot zeer droog in Bolivia. In de winters kan de neerslag in de vorm van sneeuw vallen, op de hoogste bergtoppen. Tijdens deze periode kunnen de temperaturen tijdens de dag oplopen tot +/- 14° maar de nachten kunnen zeer koud zijn (tot -10°). Maar de winter is tegelijkertijd de periode met de meeste uren zonneschijn (tot >8 uur/dag)
Het tijdsverschil met België bedraagt in de winter -5 uur en in de zomer - 6 uur.
De Andesmassieven verdelen Bolivia in klimaatzones en zijn voor het klimaat dé bepalende factor. In het noordelijk gelegen Amazonegebied is het klimaat tropisch en vochtig, in het zuidoosten is het droog en heet, in de valleien is het vrij koel en in het hoogland is het koud. Het regenseizoen valt in de zomer, van november tot april. De winter die van mei tot oktober duurt, is het droge seizoen.
Paspoort & visum:
Uw paspoort moet bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig te zijn. U krijgt bij aankomst en vertrek een stempel in uw paspoort. Als toerist mag men drie maanden in Bolivia verblijven, wel moet u na dertig dagen een nieuwe stempel op het consulaat of immigratiekantoor halen. Verlies het groene briefje niet dat U krijgt bij het binnenkomen van Bolivia, dit moet u steeds kunnen tonen (bv. in het hotel). Vergeet ook zeker niet uw vaccinatiekaart waarin staat dat u ingeënt bent tegen Gele Koorts!
Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee te nemen en apart van het origineel te bewaren.
Gezondheid:
Aanbevolen vaccinaties:
DTP, Hepatitis A/B. Een update van polio, tetanus en difterie is sterk aan te raden.
Een inenting tegen gele koorts is verplicht. Deze is 10 jaar geldig. Je moet een bewijs van deze inenting in het ‘International Certificate of Vaccination’ (het gele boekje) kunnen voorleggen als er naar gevraagd wordt. Indien je dit bewijs vergeet kan de toegang tot het land geweigerd worden.
Belangrijk is te weten dat je op hoogte reist. Het programma van deze rondreis probeert dit stelselmatig op te bouwen. Je landt in Santa Cruz op 400m maar in Potosí en Soniquera verblijf je boven de 4000m.
Sommige toeristen kunnen problemen hebben met hoogteziekte. Steeds moet opgepast worden voor hoogteziekte tijdens onze rondreis in de Andes (tot boven 4000m) . Een gevoel van misselijkheid, wat hoofdpijn en een vermoeid gevoel kan iedereen in het begin hebben maar meestal gaat dat gevoel snel over. Uw lichaam past zich na enkele dagen aan, waarna u verder weinig problemen meer zult ondervinden. De eerste dagen is het nodig om veel water te drinken . Om hoofdpijn als gevolg van hoogteziekte te onderdrukken kan beter geen aspirine worden gebruikt. Dit vermindert wel de pijn maar de hoogteziekte zelf wordt er niet door genezen. Pijnstillers op basis van Paracetamol (bv. Dafalgan,..) werken wel goed. Een geneesmiddel tegen hoogteziekte is Diamox (op voorschrift bij uw huisarts.) Raadpleeg in ieder geval voor het vertrek uw huisarts.
Kleding:
Gezien de enorme verschillen tussen dag- en nachttemperaturen en het reizen op hoogte, raden wij je om dikke truien en ook lange broeken mee te nemen en best ook thermisch ondergoed (zeker voor de periode juni – augustus). Een fleece en winddichte jas /regenjas zijn ook aan te raden. Vergeet ook geen zonnecrème (met een hoge UV bescherming) en lippenbalsem en een hoedje als bescherming tegen de hoogtezon, en nog een zonnebril tegen het felle licht.
Sportschoenen of makkelijke wandelschoenen, beiden met goed profiel zijn een must.
Bagage:
Voor het pakken van je bagage, dringen we er om praktische redenen op aan je te beperken tot één reiskoffer ( max 20 kg - owv. de binnenlandse vluchten) en één stuk handbagage per persoon. Maximale afmeting van de handbagage = 55x35x25cm, maximaal gewicht = 5 kg. Verzeker de sluiting van je koffer met een bagageband.
Wij vragen altijd bij de luchtvaartmaatschappij een pre-seating aan zodat wij de eventuele voorkeur van de klant kunnen doorgeven. Het is wel zo dat in economy klasse er geen seat-garantie bestaat, deze bestaat enkel in de business-klasse.
Elektriciteit:
In Bolivia is het voltage 220 Volt. (op enkele uitzonderingen na)
Controleert u toch eerst goed wat het voltage is anders kunnen uw apparaten misschien beschadigd raken.
In de meeste hotels kunt u uw accu’s en batterijen zonder grote problemen opladen, maar soms is hier een “wereldstekker” voor nodig, de zogenaamde ‘Amerikaanse’ stekker.
Geldzaken:
De nationale munteenheid van Bolivia is de Boliviano (1 Euro = ca. 9 Bolivianos).
Eén Boliviano is onderverdeeld honderd centavos. Munten die in circulatie zijn: 10, 20 en 50 centavos en 1, 2 en 5 Boliviano. Het papiergeld is beschikbaar in 10, 20, 50, 100 en 200 Boliviano.
De Dollar is naast de Boliviano de meest geaccepteerde munt. Het is daarom aangeraden wat dollars mee te nemen, bij voorkeur in kleine coupures. (en niet gescheurde of beschadigde biljetten).
Het is eveneens mogelijk aan de veelvuldige geldautomaten met een creditcard ( vooral VISA, Mastercard ) geld af te halen. Met deze creditcards kunt u ook betalen in de grotere hotels en winkels. Banken geven vaak een ongunstige koers, beter is het om bij de Casas de Cambio (wisselkantoren), hotels of reisbureaus wisselen.
Foto, GSM & Wi-Fi:
Er valt enorm veel te fotograferen in Bolivia en dat gaat nu meestal digitaal. Om uw foto’s goed te laten slagen, is het van belang dat u het juiste materiaal bij u heeft. Militaire objecten, cocavelden (!) en strategisch belangrijke plaatsen, zoals vliegvelden en politiebureaus mogen niet worden gefotografeerd of gefilmd.
Neem bijvoorbeeld een uv-filter of een polarisatiefilter mee. Deze kunnen u op grote hoogte helpen bij het uitfilteren van het licht en weerkaatsingen.
Houd er altijd rekening mee, dat niet iedereen het prettig vindt als er een foto van hen wordt genomen. Indianen denken dat je hun ziel wegneemt als je een foto neemt!!! Vraag daarom vooraf altijd toestemming!
Faxen kan, tegen een kleine vergoeding, in de meeste hotels. In de grote steden van Bolivia is telefoneren geen enkel probleem en bijv. in Santa Cruz de la Sierra, La Paz, Cochabamba, El Alto, Oruro en Sucre vindt u openbare telefooncellen van waaruit u met een telefoonkaart kunt bellen. Met munten bellen is uiteraard ook mogelijk, maar voor een internationaal gesprek bijna niet te doen.
Let op: soms moet u voor een internationaal gesprek een minimum van drie minuten betalen en dat kan vrij prijzig worden aangezien een minuut bellen al ongeveer € 3,50 kost.
Internet heeft in Bolivia de afgelopen vijf jaar een enorme vlucht genomen en u vindt bijna overal internetcafés. Ook in de hotels is vaak internet aanwezig.
Belangrijk om te weten:
De rondreis in Bolivië een zeer gevarieerde reis. De reis is mogelijk voor elke leeftijd. Iedereen die over een normale conditie beschikt, kan deelnemen aan alle excursies en wandelingen die worden georganiseerd. Wel opletten dat wij verschillende dagen in de Andes op grotere hoogtes doorbrengen. (zie gezondheid)