Home >  > Getuigenissen

Getuigenissen

Onze reizigers aan het woord

Beste HOBO team,

We zijn van 9 tot 16 april 2022 met HOBO naar Jordanië geweest. Het was onze reis nummer 11 met HOBO. Het was werkelijk een rondreis door de geschiedenis van Jordanië met historische steden als Amman, het antieke Jerash, de grootsheid van Wadi Rum, schitterende woestijnkastelen, het wereldwonder te Petra, drijven in de Dode Zee. Dit alles schitterend georganiseerd door HOBO in samenwerking met de uitstekende plaatselijke gids Rabia.

Jordanië is fascinerend in al zijn facetten. Het land heeft ontzettend veel te bieden. Dromen over woestijnen, sprookjesachtige paleizen en forten worden werkelijkheid.

Het succes van deze reis was mede te danken aan zowel de groep medereizigers, als aan de HOBO reisbegeleider Ian S. Tijdens de ganse reis werden we perfect begeleid door Ian. Met zijn grote ervaring op gebied van reisbegeleiding werd alles vlot en tot ieders grote tevredenheid correct geregeld.

Alle hoogtepunten zijn gegoten in een verslag/blog, opgefleurd met foto’s, en is on-line te lezen op internet via https://jordanie2022.blogspot.com/

Vriendelijke groeten,

Beste mensen van Hobo,

Een paar weekjes geleden maakten we met jullie de groepsreis naar Zuid-Afrika. Een onvergetelijke reis. Een ervaring die nooit uit onze harten zal gaan.

En wie zeker niet uit onze harten zal gaan, is onze gids Hugo Van Rooyen. Zeggen dat Hugo een topgids is en dat Hugo daarnaast ook een topmens is, doet hem te weinig eer aan.

Hugo is inderdaad een topgids. Met kennis van het land en de mensen.
Met passie voor het land en de mensen. Dat werkt aanstekelijk.

Hugo bleek trouwens ook een kenner van België te zijn. Dat was leuk en interessant. Maar tijdens onze reis is Hugo zoveel meer geweest.
Toen het in de streek van Sint Lucia / Durban grondig fout ging door de massale regenval is Hugo er in geslaagd om zijn zorg buiten de groep te houden. Hij nam snel de juiste beslissingen, boekte voor ons andere hotels en herlegde de route om later weer op de originele reisroute terecht te komen.
We hebben pas later beseft hoe dramatisch de situatie daar in de buurt was. Hugo is er in geslaagd om tegenslagen en problemen om te zetten in opportuniteiten. Dat was zéér sterk werk.

Maar Hugo deed meer dan dat. Hij was bezorgd om het welzijn van zijn groep. Fysisch en mentaal. Hij zorgde voor zijn mensen, hij hielp zijn mensen en stond ze bij wanneer er medicijnen of zelfs herboekingen van vluchten nodig waren.
Hugo combineerde humor en ernst met een ongeziene flair. Vrij snel is Hugo de vriend geworden van iedereen in het gezelschap.

Hugo was voor ons een topgids. Hugo is een topmens. Hugo is zo veel meer. Daar kunnen we alleen maar dankbaar voor zijn. Daar kunnen we alleen maar immens respect voor hebben.

We namen graag de moeite om dit even uit te schrijven. Publiceren mag. Doorsturen mag.

Mvg

Aan het team van Hobo,

We zijn terug van een onvergetelijke groepsreis naar Saoedi-Arabië, een reis vol unieke archeologie.

Dank aan het Hobo team voor het uitstippelen van een heel gevarieerd programma in dit eerder onbekend land. De praktische voorbereiding vanuit Hobo verliep heel goed. De reis heen en terug verliep gelukkig heel vlot … wat niet evident is in zo’n land.

De hotels vond ik goed, de huisjes, eerder een moderne vorm van een bedoeïenentent, van Sahary vond ik heel pittoresk middenin de rotsenmassa’s in Al ‘Ula. Ik had er gerust een paar dagen langer willen verblijven. De maaltijden in de restaurants die Sarah met zorg uitgekozen had vond ik goed, soms ook heel goed. De gidsen ter plaatse waren heel gevarieerd qua niveau en waren niet altijd bereid om juiste info door te geven van de streek en het land. Het viel me wel op dat de Saoediërs nog veel moeten leren op alle vlak wat toerisme betreft … dit staat nog in zijn kinderschoenen. Dit is ook een ervaring om mee te maken.

Gelukkig hadden we Ann V. van Hobo die ons telkenmale vooraf heel goed informeerde. Het was zalig om zo’n super goede voorbereiding te krijgen op een warm hartelijke manier … hoed af!

Het bezoek aan het nationaal museum van Riyadh op de laatste dag vond ik heel goed om onze reis nog eens in een vogelvlucht te overlopen. De gids Ali accentueerde nog eens de highlights. Knap hoe hij dit op een vlotte en gezwinde manier naar voor bracht.

Lokale gids Sarah volgde perfect de logistiek op, zorgde ontzettend goed dat we voldoende water hadden en af en toe trakteerde ze met ze een typisch koekje, dadel, enz… We kregen ook voldoende de gelegenheid voor een sanitaire stop, natuurlijk met de mogelijkheden en beperktheden die er op bepaalde plaatsen waren.

Ik vond het heerlijk om te zien hoe Ann en Sarah vrij en vrolijk op elkaar ingespeeld waren. Dat verricht wonderen want soms kwamen er onverwachte situaties die heel creatief opgelost moesten worden. Hun aanstekelijke, positieve omgang met elkaar kwam natuurlijk ten goede van de gehele groepsdynamiek.

Ook dank aan Mohammed, onze chauffeur, die ons op zijn stille, rustige manier overal rond bracht. Een mankement aan de bus loste hij op als wij ergens een activiteit hadden. Knap! En natuurlijk wil ik ook alle medereizigers bedanken voor hun leuke verhalen, hun grapjes, en nog zoveel meer …!

Dit smaakt naar nog!

Van harte,

Dag

We zijn sinds zondag terug van Saoedi-Arabië. Het was een zeer rijke en fantastische ervaring. Een prachtige bestemming met voor ons nog onbekende landgewoonten. We hebben er echt van genoten en genieten nu nog na.

Ik wil hiermee onze gids Ann extra in de verf zetten. Zelden zo’n goeie gids geweten! Écht een topgids waar Hobo meer dan fier op mag zijn! Enkel voor deze gids zou ik de reis al boeken.

Conclusie: onze eerst reis met Hobo is énorm meegevallen en smaakt naar meer!

Groeten

Beste,

Eerst en vooral: een dikke pluim voor de reisleider Frank D.!

Reismap:
Frank had een pak informatie opgezocht als voorbereiding op onze Guatemalareis. Deze informatie werd ter beschikking gesteld van elke deelnemer aan de reis. Dit document was ideaal voor ieder van ons, niet alleen als voorbereiding op de reis maar ook achteraf als documentatie om de reis nog eens te herbeleven bij het bekijken of verwerken van de foto's. Frank heeft, om dit document op te maken, veel tijd besteed om alles zorgvuldig op te zoeken.

Kaminal Yuju:
Frank probeerde ook zaken aan de reis toe te voegen die niet op het programma stonden. Zo was het bezoek aan de site van Kaminal Yuju (dicht bij Guatemala City) een grote meerwaarde. In een cursus die ikzelf gevolgd heb aan de KUL over de Inca's en de Maya's kwam Kaminal Yuju voor als een zeer belangrijke site in de geschiedenis van de Maya's. Ongelukkig genoeg is het grootste deel van de site bedekt door de stad Guatemala City. Maar op het nog resterend deel van de site was nog duidelijk de invloed van het verafgelegen Teotihuacan te merken in de bouwstijl. De beklimming op de Pacayavulkaan was ook zeer spectaculair om mee te maken. Frank stond erop dat we deze wandeling zouden doen, ondanks het feit dat deze wandeling dikwijls overgeslagen wordt en vervangen door een stadswandeling in Antigua. Eerst zagen een paar mensen op tegen de beklimming, maar na de beklimming met mooie uitzichten op de omgeving was iedereen uiterst tevreden om dit te hebben mogen meemaken.

Bezorgdheid:
Ook de bezorgdheid van Frank voor alles en nog wat, was opmerkelijk. In het begin van de reis was een alleenstaande dame ziek geworden. Hij heeft er dan ook voor gezorgd dat deze bejaarde dame vlug terug kon aanpikken met de activiteiten van de reis! Uiteraard was deze dame heel dankbaar en zeer tevreden ten aanzien van Frank. Ook bij aankomst in een hotel waren de eerste woorden van Frank altijd: als er iets niet in orde is op de kamer, laat het mij weten en we zoeken een oplossing. Frank was altijd en voor iedereen een luisterend oor en probeerde iedereen optimaal te laten genieten van de reis.

Proficiat voor jullie reizen!

Met vriendelijke groeten,

Pagina 1 / 15