Rondreis Australië: groepsreis steden én outback


Klimaat & tijdsverschil:

De jaargetijden in Australië zijn precies tegenovergesteld ten opzichte van het noordelijk halfrond. Van september tot en met november is het er lente, van december tot en met februari zomer, herfst van maart tot en met mei en juni tot en met augustus winter. Deze seizoensverdeling kan men eigenlijk alleen op zuidelijk Australië toepassen.
Het klimaat wordt nauwelijks beïnvloed door de verschillende jaargetijden, maar door de moessonregens. In de regentijd - tussen november en april - is het beter het noorden te mijden aangezien er dan door zeer hoge temperaturen en regen een hoge luchtvochtigheid is en het er erg benauwd kan worden. Je kunt dit gebied beter tijdens de Australische herfst en winter bezoeken, aangezien er dan een zeer aangenaam weertype heerst: warme dagen met een helderblauwe lucht en veel zon en aangenaam koele nachten.

Paspoort & visum:

Voor Australië heb je een paspoort nodig dat tot minimaal zes maanden na vertrek geldig is en een visum. HOBO Reizen zorgt hiervoor. Voor elk verblijf in Australië, hoe lang of kort ook, heb je een visum en een geldig paspoort nodig. Sinds 1996 hanteert de Australische regering een elektronisch visa systeem, genaamd Electronic Travel Authority (ETA). Je krijgt daarom geen stempel of sticker meer in je paspoort. Wanneer je via internet een visum aanvraagt, krijg je alleen een elektronische bevestiging hiervan

Gezondheid:

Tijdens je reis in en door Australië loop je weinig risico voor je gezondheid. De hygiënenormen zijn hoog, vooral bij de bereiding van het voedsel. In het hele land is het leidingwater veilig, al zal je in de outback soms worden gewaarschuwd dat je beter het water eerst kunt koken.
In principe heb je voor Australië geen vaccinaties nodig. Australië kent geen enge ziektes zoals malaria, gele koorts e.d.
Je hebt ook geen speciaal gezondheidscertificaat om het land binnen te komen.

Kleding:

Voorzie je op verschillende weertypes. In de buurt van Melbourne en de Great Ocean Road is het in de wintertijd (juli en augustus). Soms is fris en bewolkt en een beetje nat: een wollen trui of fleece en een winddichte regenjas mag niet ontbreken. De outback en Cairns hebben een aangename temperatuur. De temperatuur in Sydney schommelt tussen 15 en 20 graden.
In de lente en zomer (september - december) is het heel wat warmer: voorzie je dan van een lichte kledij.
Vrijetijdskleding is populair maar in sommige cafés en restaurants moeten mannen een overhemd dragen en zijn spijkerbroeken en sportschoenen verboden.

Gezien de sterke UV-straling zijn een zonnebril en hoofddeksel zeker aan te raden en ook een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor. Ook zwemkledij mag niet in de bagage ontbreken.

Bagage:

Voor het pakken van je bagage, dringen we er om praktische redenen op aan je te beperken tot één reiskoffer en een stuk handbagage. Verzeker de sluiting van je koffer met een bagageband.
Opgelet: voor de handbagage voor de vlucht van Adelaide- Coober Pedy is de afmeting: 48 x 34 x 23. Bagage voor deze binnenlandse vluchten is niet meer dan 15kg , hier wordt zeer streng op toegezien.
Wij vragen altijd bij de luchtvaartmaatschappij een pre-seating aan zodat wij de eventuele voorkeur van de klant kunnen doorgeven. Het is wel zo dat in economy klasse er geen seat-garantie bestaat, deze bestaat enkel in de business-klasse.

Elektriciteit:

De stroomspanning in Australië is 220-240 V, 50 Hz wisselstroom. De stekkers hebben twee of drie poten, dus je hebt een adapter nodig die je overal in Australië kunt krijgen. Apparaten van 110 V hebben veelal een 110/240 V schakelaar. Zo niet, dan moet je een transformator gebruiken. De meeste grote hotels hebben universele aansluitingen voor 240 V en 110 V scheerapparaten.

Geldzaken:

In Australië wordt er met de Australische dollar betaald. In alle grote steden van Australië zijn er verschillende nationale en internationale banken te vinden waar je geld kunt wisselen, travellercheques kunt verzilveren en waar je kunt pinnen.
In de winkelcentra van buitenwijken en plattelandsgemeenten is meestal tenminste één filiaal te vinden van een grote Australische bank, zoals de Commonwealth Bank of de National Australia Bank. Wanneer je naar meer afgelegen gebieden reist zoals de outback, is het verstandig van tevoren te informeren naar de faciliteiten. Of je pint wat extra bij een geldautomaat (ATM) in de stad.

Foto, GSM & Wi-Fi:

Australië is op communicatiegebied een westers land en dus kun je hier (mobiel) bellen, internetten en e-mailen.
Slim is om je simlock vrije (dual band) telefoon vanuit je thuisland mee te nemen en er een Australische simkaart in te stoppen. Er zijn diverse aanbieders, waaronder Telstra, Vodafone, Optus en Virgin Mobile.
Wifi is aanwezig in de meeste hotels.

Belangrijk om te weten:

De rondreis in Australië is een zeer gevarieerde reis. De reis is mogelijk voor elke leeftijd. Iedereen die over een normale conditie beschikt, kan deelnemen aan alle excursies en wandelingen die op het programma staan.

Land(en)

VLAG LAND MUNT TAAL TIJD
Australië Australische dollar  Engels  05/12/2022 01:12 
Elders op dit continent
  • Rondreis Australië: groepsreis steden én outback
  • Rondreis Nieuw-Zeeland: groepsreis puur natuur
  • OCEANIË