Rondreis Baltische Staten


Reisduur: 9 dagen  

Dag 1 Brussel > Vilnius (Litouwen)   

Vlucht naar Vilnius, de hoofdstad van Litouwen. Bij aankomst transfer naar het hotel.

Dag 2 Vilnius   O|A

We bezoeken de oude stad van Vilnius, erkend door de Unesco als werelderfgoed. De oude stad is een echt doolhof van straatjes. In het centrum vinden we de kathedraal met zijn klokkentoren. Ze is gevestigd op de plaats waar vroeger een oude heidense tempel stond die aan de God Perkunas was opgedragen. Oorspronkelijk lag het gebouw binnen de vestigingsmuren van het Beneden Kasteel. In de smalle oude straatjes ontdekken we historisch erfgoed zoals de St. Anna kerk, de oude universiteit, de St. Peter-Paul kerk, de kapel van de Dageraad evenals de ruïnes van het Neder en Opper kasteel.

Dag 3 Vilnius > Trakai > Kaunas   O|A

We vertrekken naar Kaunas. Onderweg bezoeken we Trakai, de voormalige hoofdstad van Litouwen. De stad ligt op een eiland in het midden van een meer. Het 14de-eeuwse rode bakstenen kasteel herbergt nu een kunstmuseum. De kastelen van Trakai zijn de bekendste werken van de verdedigingsarchitectuur in Litouwen. De oude stad van Trakai, omgeven door meren, is één van de meest indrukwekkende en meest pittoreske locaties in Europa. Hier woont nog steeds een kleine gemeenschap van Karaites, zij belijden het jodendom. Er wordt aangenomen dat ze uit de Krim zijn overgebracht door de Grote Litouwse Hertog Vytautas.
Gelegen aan de samenvloeiing van de rivieren Nemunas en Neris is Kaunas
met een bevolking van 430.000 inwoners de tweede grootste stad in Litouwen. Kaunas werd niet vernietigd tijdens de Tweede Wereldoorlog waardoor het nog een groot aantal oude architecturale monumenten heeft. Het oude stadsdeel bevat het 13de-eeuwse kasteel, het oude stadhuis, bijgenaamd de witte zwaan, de kathedraal, de kerk van St. Franciscus Xaverius en het Jezuïetenklooster, het Perkunas huis en de Vytautas kerk.

Dag 4 Kaunas > Klaipeda > Nida > Klaipeda   O|A

Klaipeda wordt vaak ‘poort naar de zee’genoemd want het is de belangrijkste zeehaven van het land. Rondleiding door de stad met inbegrip van het oude postkantoor, de historische binnenstad met zijn vele ambachtelijke winkels, het oude theater en het Simon Dach plein.
Rondrit in het nationaal park Koerse Schoorwal, een bijzonder en uniek stukje land. Vooral de grote zandduinen moet je gezien hebben. We brengen ook een bezoek aan het vissersdorp Nida en keren dan terug naar Klaipeda.

Dag 5 Klaipeda > Siaulai > Rundale > Riga (Letland)   O|A

Rit naar Siaulai en bezoek aan de Kruisheuvel in Sauliai. De Kruisheuvel, Kryziu Kalnas, gelegen op 12 kilometer ten noorden van de kleine industriële stad Siauliai (uitgesproken shoo-lay) is het Litouwse nationale pelgrimsoord. Op een kleine heuvel staan duizenden kruisen die christelijke devotie en een gedenkteken voor de Litouwse nationale identiteit vertegenwoordigen.
Rit naar Rundale. Het paleis van Rundale, een meesterwerk van barokke architectuur, ligt op 70 km van Riga. Het werd in de eerste helft van de 18e eeuw gebouwd door de wereldberoemde Italiaanse architect Rastrelli die veel van Sint-Petersburg mooiste gebouwen waaronder het Winterpaleis, ontworpen heeft. Het gerenoveerde interieur van het paleis is ingericht met authentieke 18de-eeuwse meubels en schilderijen. Het meest indrukwekkend zijn de Gouden Zaal, de Witte Zaal, de slaapkamer van de hertog van Koerland, Johan Ernst Biron. Het paleis heeft ook een prachtig park in Franse stijl. Verder naar Riga.

Dag 6 Riga   O|A

Vandaag bezoeken we Riga, de hoofdstad van Letland en een middeleeuwse Hanzestad met onder andere de St. Peter’s kathedraal. Vanuit de toren heb je een mooi uitzicht over de stad, het kasteel van Riga met zijn drie prachtige musea, de Domkerk, die één van de wereld ‘s grootste pijporgels heeft, en de oude Gildenhuizen. Ook de Orthodoxe kerk en het Opera­gebouw staan op ons programma. Riga staat bekend als een van Europa’s belangrijkste exponenten van de late 19de en vroege 20-eeuwse architectonische stijl van de Art Nouveau. Riga heeft de grootste concentratie van Jugendstil gebouwen in Europa. We maken een tocht met een honderd jaar oude motorboot op het kanaal en bewonderen vanaf het water het nationale operagebouw, de centrale markt, Andrejsala en nog andere mooie plaatsen.
Op 14 kilometer van het centrum van Riga, aan de oever van het schilderachtige Jugla meer, ligt een mooi openluchtmuseum. Het museum werd opgericht in 1924 en is nu een van de oudste openluchtmusea in Europa. Oude huizen, huishoudelijk materiaal van boeren, vissers en ambachtslieden uit alle regio’s van Letland zijn er te bewonderen. Er is zelfs een herberg, een molen en verschillende kerken. Het museum telt zo maar liefst 107 gebouwen.
Terug naar Riga.

Dag 7 Riga > Sigulda > Turaida > Tallinn (Estland)   O|A

Een van de meest pittoreske stadjes in Letland is Sigulda, ook wel het Letse Zwitserland genoemd. Sigulda ligt op ongeveer 50 km van Riga in de vallei van de Gauja rivier. De stad ligt in het Gauja nationaal park en is de meest populaire toeristische en recreatieve bestemming van het land. Het is de bekendste wintersportplaats in Letland met een bobsleebaan en verschillende skipistes. We wanen ons in de middeleeuwen en brengen een bezoek aan de ruïnes van het 13de-eeuwse kasteel en het kasteel van graaf Kropotkin daterend van de 19de eeuw. Met de bus maken we een tocht in de Gauja vallei en genieten van het mooie landschap. We wandelen naar de zandstenen grotten op de oude rivieroever.
De Turaida Site is het historische centrum van Turaida en bestaat uit archeologische, historische en artistieke monumenten die ons vertellen over de gebeurtenissen die hebben plaats gevonden sinds de 11de eeuw. Het ommuurde kasteel Turaida ligt op een heuvel. De kerkheuvel is een oude site met een kerk en kerkhof. De Turaida kerk, een van de oudste houten kerken gebouwd door de plaatselijke landelijke ambachtslieden, is hier terug te vinden. Onder een oude lindeboom is de legendarische graftombe van Roze, een meisje dat zichzelf in de naam van de liefde heeft opgeofferd.
Rit naar Tallinn waar we overnachten.

Dag 8 Tallinn   O|A

Tallinn is een schilderachtige oude stad waar alle wijken dateren uit de middeleeuwen. Wij brengen een bezoek aan de stad met zijn schilderachtige straatjes en prachtige gotische koopmanshuizen. Verder naar het Toompea kasteel, de Domkerk daterend uit de 13de eeuw, de 19de-eeuwse Russische orthodoxe kathedraal van Alexander Nevskij, het 15de-eeuwse plein voor het stadhuis, de grote Gildenhuizen gebouwd om het lidmaatschap van Tallinn in de Hanze te vieren en de St. Olaf kerk.
We rijden langs de voorsteden van Tallinn en het terrein van het Songfestival en de Pirita wijk met het St. Brigittes klooster.
We bezoeken het Kadriorg paleis. Het paleis, gebouwd als een geschenk van Peter de Grote aan zijn vrouw Catherina in de jaren 1720, is een uitstekend voorbeeld van de barokke architectuur. Het kunstmuseum van het paleis telt vele schilderijen, beeldhouwwerken, grafische kunst en toegepaste kunst van West-Europa en Rusland uit de 16de tot de 20ste eeuw.

Dag 9 Tallinn > Brussel   O

Terugvlucht naar Brussel.

Land(en)

VLAG LAND MUNT TAAL TIJD
  Litouwen     05/12/2022 02:47 
  Letland     05/12/2022 02:47 
  Estland     05/12/2022 02:47 
Elders op dit continent
 • Fotoreis IJsland: het onbekende Noordoosten
 • Rondreis Andalusië
 • Rondreis Baltische Staten
 • Rondreis Bulgarije, groepsreis met mix van cultuur
 • Rondreis Polen: groepsreis naar werelderfgoed
 • Rondreis Corsica, groepsreis naar schoonheid
 • Rondreis Malta: groepsreis naar cyaanblauwe zee
 • Rondreis Extremadura Spanje, geheim van Europa
 • Rondreis Portugal, groepsreis naar glorieus verleden
 • Citytrip Napels, Capri en Amalfitaanse kust
 • Rondreis Sicilië, groepsreis naar rijk verleden
 • Rondreis Albanië, groepsreis vol onontdekte parels
 • Rondreis Slovenië, groepsreis vol cultuur en natuur
 • Rondreis Dubrovnik, Bosnië-Herzegovina & Montenegro : uniek
 • Rondreis Griekenland, groepsreis naar het orakel
 • Rondreis Cyprus, culturele groepsreis bij uitstek
 • Rondreis Zuid-Engeland en Cornwall, vol mystiek
 • Rondreis Wales, een van onze koninklijke groepsreizen
 • Rondreis Schotland: Loch Ness, kilten en Schotten
 • Rondreis Ierland, groepsreis mét pubbezoek
 • Rondreis Faeröer Eilanden, authentieke groepsreis
 • Rondreis IJsland, groepsreis door vuur en ijs
 • Rondreis Finland, groepsreis vol rust & schoonheid
 • EUROPA