Rondreis Schotland: Loch Ness, kilten en Schotten


Reisduur: 8 dagen  

Dag 1 Brussel – Edinburgh – Glasgow   

Met een regelmatige lijnvlucht naar Edinburgh of Glasgow. Afhankelijk van het aankomstuur starten we onze panoramische tour van Glasgow. Glasgow beschikt over een goede mix van internationaal gerenommeerde musea en galerijen, prachtige architectuur, een bruisend nachtleven, fantastische winkels en veel gelegenheden tot ‘wining en dining’.
Het stadsbezoek brengt ons van George Square in het centrum van de stad langs de indrukwekkende St. Mungo kathedraal. Dan rijden wij naar de West End waar de historische gebouwen van de universiteit te vinden zijn.

Dag 2 Glasgow – Trossachs – Loch Lomond – Fort William/Oban   O|A

Vandaag rijden we langs de oevers van Loch Lomond naar de Western Highlands. Het gebied is een park met verschillende heuvelruggen waarvan de Trossachs de meest bekende zijn. Het park werd opgericht in 2002 om een gebied van uitzonderlijke ecologische waarde te vrijwaren. We stoppen in Luss, een charmant dorpje op de oevers van Loch Lomond. We rijden verder naar Inveraray om het goed bewaard gebleven 18e eeuwse kasteel te bezoeken. Het kasteel wordt nog nog steeds bewoond wordt door het hoofd van de Campbell clan, oftewel de Hertog van Argyll. Nadien verder naar Fort William/Oban.

Dag 3 Fort William/Oban – Isle of Skye/Kyle Of Lochalsh – Inverness (Omgeving)   O|A

Vandaag is onze eerste stop de Neptune Staircase. Dit is een door Thomas Telford ontworpen stelsel van acht sluizen. Over een afstand van 457meter wordt een hoogteverschil van 19,5 meter overbrugd. Het complex maakt deel uit van het Caledonisch Kanaal. Het is de grootste sluizentrap in het Verenigd Koninkrijk. Verder noordwestwaarts naar Mallaig. Wij houden halt aan het Glenfinnan monument. Deze plaats is een met geschiedenis beladen plek. Het monument is de herinnering aan de jakobitische opstand van augustus 1746 o.l.v. prins Charles Stuart. Het Glenfinnan viaduct wordt gebruikt als locatie voor heel wat films. De meest bekende is Harry Potter waar je de Zweinstein Express over het viaduct ziet rijden. Nadien nemen we de ferry naar Isle of Skye. Isle of Skyeis één van de mooiste eilanden van Schotland. Alles vind je terug op dit eiland: van een ruige natuur tot van folklore omgeven kastelen en adembenemende uitzichten en heel veel schapen. We genieten van dit alles tijdens een panoramische tour van Skye. De Schotse kastelen behoren zonder twijfel tot de meest iconische ter wereld. Eilean Donan Castle is er zo één van. Het kasteel heeft een vrij typerende uitstraling: gelegen aan een uitgestrekt meer, met zijn middeleeuwse bouwstijl, de niet te missen brug over het water en de grote robuuste woontoren. Ook dit kasteel figureerde in heel wat Hollywood-films zoals Highlander in de jaren’80.

Dag 4 Inverness (omgeving) – Loch Ness – Inverness   O|A

Na het ontbijt maken we een boottocht op het Loch Ness. De kans is klein dat wij het monster zullen zien, maar… men weet nooit! Nadien bezoeken wij Urquhart Castle.
‘Urquhart Castle’ is het prototype van een Highland kasteel in zijn meest authentieke en dramatische vorm. Ervaar een glimp van het middeleeuwse leven vanuit de ruïnes van dit unieke kasteel in de Schotse Highlands en geniet van de prachtige vergezichten over Loch Ness. De geschiedenis van het kasteel wordt verteld door middel van een opmerkelijke collectie van artefacten, die werden achtergelaten door de vroegere bewoners, historische replica’s waaronder een katapult die werd gebruikt bij belegeringen. Hier heeft St. Columba in de 6de eeuw mirakels verricht. Terug naar het stadje Inverness. We hebben wat tijd om in het gezellige stadje rond te kuieren. Wij gaan op bezoek bij een schaapherder en zien hem aan het werk met zijn honden. De herder werkt met verschillende honden tegelijk. Die herkennen elk apart zijn fluitsignalen en reageren daar gepast op. Wij luisteren naar de individuele fluitcommando’s en proberen die ook zelf te herkennen.

Dag 5 Inverness – Aberdeen   O|A

Na het ontbijt rijden wij naar Elgin. Elgin Cathedral was één van de mooiste middeleeuwse gebouwen in Schotland en een bron van inspiratie voor menig kunstenaar. De indrukwekkende gele zandstenen ruïne is één van de belangrijkste architectonische erfenissen uit vervlogen tijden. De kathedraal was het kerkelijk centrum en het spirituele hart van het bisdom Moray. Sinds 1224 was Elgin de bisschoppelijke zetel tot aan de protestantse reformatie van 1560. Daarna viel de kathedraal in onbruik. Schotland is verdeeld in vijf whiskyproducerende regio’s: waarvan Speyside een van de gebieden is. Waar een whisky is gemaakt kan van grote invloed zijn op de smaak, alles van de bron van het water tot de aanwezigheid van turf in de lokale omgeving komt door in de smaak. Tijdens een bezoek aan een whisky distilleerderij leren we alles over het productieproces. Na de rondleiding volgt een whisky tasting.

Dag 6 Aberdeen – Edinburgh   O|M

Vertrek richting Stonehaven. Onze eerste fotostop is het kasteel van Dunnottar. Dunnottar Castle is een romantische en historisch belangrijke kasteelruïne, hoog en onneembaar gelegen aan de rand van de Noordzee bij Stonehaven. Het is een complex geheel van gebouwen op een landtong in zee. William Wallace, Mary Queen of Scots, de markies van Montrose en de toekomstige koning Charles II hebben hier allen verbleven. Tijdens de Engelse Burgeroorlog was het een belangrijke en symbolische vesting voor de Schotten. In 1651 werden de Schotse kroonjuwelen naar het kasteel overgebracht. Na een beleg van acht maanden door de Engelsen viel het kasteel. Verder zuidwaarts naar St. Andrews. Het historische St Andrews dat trots uittorent boven de oostkust van Schotland is schitterend gelegen. De stad biedt panoramische vergezichten over de zee en staat bekend om zijn historische universiteit, middeleeuwse straten, prachtige traditionele gebouwen en uiteraard zijn wereldberoemde golfbanen. St Andrews is de thuishaven voor de golfsport, je vindt er de oudste golfcourt ter wereld, de wereldberoemde Old Course. Onze lunch is een typische fish & chips maaltijd. Nadien slenteren we door de ruïnes van de St. Andrews Cathedral, de hoogste kerk die ooit in Schotland is gebouwd. Daarna rijden wij verder naar Edinburgh.

Dag 7 Edinburgh   O

Na het ontbijt vertrekken we voor een citytour van Edinburgh.

Bezoek aan Edinburgh Castle
Het kasteel is gelegen in het oude stadscentrum op de top van een uitgedoofde vulkaan. Op deze rots (Castle Rock) staat al sinds de 6de eeuw na Chr. een versterkte vestiging. Het huidige kasteel bestaat vooral uit gebouwen uit de 17de eeuw. Van hieruit heeft men een prachtig uitzicht over de stad.

Bezoek aan het Palace of Holyroodhouse (uitzonderlijk niet te bezoeken indien de koninklijke familie aanwezig is)
Dit is de officiële verblijfsplaats van de monarch van het Verenigd Koninkrijk in Schotland. De plaats is nauw verbonden met het turbulente verleden van Schotland. Mary, Queen of Scots woonde hier tussen 1561 en 1567. Opeenvolgende koningen en koninginnen hebben het Paleis van Holyroodhouse tot de belangrijkste koninklijke residentie in Schotland gemaakt.
De bezoekers kunnen de 14 historische ‘State Apartments’ en de ruïnes van Holyrood Abbey verkennen. In de Queen’s Gallery worden er wisselende kunstwerken uit de Koninklijke Collectie tentoongesteld.

Het Georgian House
Aan de noordkant van Charlotte Square treffen wij een meesterwerk van de stedelijke architectuur aan. De architect van dit huis met zijn elegant ingerichte interieur was Robert Adam. Brede boulevards en elegante pleinen in deze nieuwe stad waren voor de rijke burgers uit de late 18de eeuw een middel om te ontsnappen uit de overbevolkte huurkazernes van de oude binnenstad.
Het huis is prachtig gerestaureerd. Een fraaie collectie antiek meubilair, porselein, zilver en glas weerspiegelt de levensstijl, de sociale en economische toestand van de rijke burgers uit die tijd.

Dag 8 Edinburgh – Brussel   O

In de ochtend bezoek aan de Rosslyn Chapel . Deze kapel werd in 1446 gesticht als collegiale kapel van St. Matthew. Er is 40 jaar aan gewerkt. Het resultaat is dan ook verbluffend. De kapel heeft talloze bezoekers geïntrigeerd en geïnspireerd. Rosslyn heeft turbulente tijden overleefd en is onlangs grondig en uitgebreid gerestaureerd. Nadien transfer naar Edinburgh Airport. Einde van een korte maar intensieve en boeiende reis.

Land(en)

VLAG LAND MUNT TAAL TIJD
  Schotland   Engels, Schots-Gaelisch  27/01/2023 18:16 
Elders op dit continent
 • Fotoreis IJsland: het onbekende Noordoosten
 • Rondreis Andalusië
 • Rondreis Baltische Staten
 • Rondreis Bulgarije, groepsreis met mix van cultuur
 • Rondreis Polen: groepsreis naar werelderfgoed
 • Rondreis Corsica, groepsreis naar schoonheid
 • Rondreis Malta: groepsreis naar cyaanblauwe zee
 • Rondreis Extremadura Spanje, geheim van Europa
 • Rondreis Portugal, groepsreis naar glorieus verleden
 • Citytrip Napels, Capri en Amalfitaanse kust
 • Rondreis Sicilië, groepsreis naar rijk verleden
 • Rondreis Albanië, groepsreis vol onontdekte parels
 • Rondreis Slovenië, groepsreis vol cultuur en natuur
 • Rondreis Dubrovnik, Bosnië-Herzegovina & Montenegro: uniek
 • Rondreis Griekenland, groepsreis naar het orakel
 • Rondreis Cyprus, culturele groepsreis bij uitstek
 • Rondreis Zuid-Engeland en Cornwall, vol mystiek
 • Rondreis Wales, een van onze koninklijke groepsreizen
 • Rondreis Schotland: Loch Ness, kilten en Schotten
 • Rondreis Ierland, groepsreis mét pubbezoek
 • Rondreis Faeröer Eilanden, authentieke groepsreis
 • Rondreis IJsland, groepsreis door vuur en ijs
 • Rondreis Finland, groepsreis vol rust & schoonheid
 • EUROPA