Rondreis Costa Rica: groepsreis door 12 klimaten


Klimaat & tijdsverschil:

In Costa Rica zijn er 3 verschillende klimaatzones te onderscheiden:
De Centrale Vallei of het plateau rond San José in Costa Rica ligt op 1 165 meter hoog. Hier heerst een nagenoeg constante temperatuur van 20°C het jaar door.
Aan de kust is de temperatuur meestal boven de 30°C.
In de bergen is het overdag zo’n 25°C - 30°C. ’s Nachts koelt het hier sterk af.
Costa Rica heeft een tropisch klimaat waarbij veel regen hoort. De meeste neerslag valt van juni t/m oktober. December t/m maart zijn de droogste maanden. Je kan Costa Rica in principe het hele jaar door bezoeken. Het regenseizoen loopt ongeveer van april tot november maar dat betekent niet dat het hele dagen regent. Je kan eerder korte, hevige tropische buien verwachten (vooral in september en oktober).
Het is 7 uur vroeger dan in België in onze winter, in onze zomer 8 u.

Paspoort & visum:

Voor Costa Rica heb je als toerist geen visum nodig. Wel een geldig reispaspoort dat geldig is tot minstens 3 maanden na terugreis.
Je hebt wel een elektronisch visum (ESTA) nodig indien je via de Verenigde Staten reist. In het vliegtuig of aan de controle, wordt een registratiedocument (tarjeta de ingreso) voorzien dat ingevuld aan de douane moet worden afgegeven
Voor Costa Rica betaal je bij het vertrek terug naar huis een uitreistax van 29 USD.
Neem altijd een kopie van je paspoort mee en bewaar het apart van het origineel.

Gezondheid:

Voor een bezoek aan Costa Rica worden doorgaans twee vaccinaties aangeraden: tegen geelzucht en DTP (difterie). Voordat je vertrekt kan je best nog even contact opnemen met je huisarts. Costa Rica is een relatief hygiënisch land met vrij lage gezondheidsrisico's.
Voor meer inlichtingen verwijzen wij je door naar het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen (Reisadvies: 0902/88088 of surf naar www.itg.be).

Kleding:

Omdat het in Costa Rica heel warm kan zijn, is het aan te raden om losse, lichte kleding mee te nemen. Shorts zijn zeker een must. Maar u mag zeker niet vergeten om ook lange broeken en gesloten schoenen mee te nemen. Dit is nodig in de parken om insectenbeten te vermijden. Een lichte trui is nodig wanneer we een vulkaan bezoeken. Zeker ook niet vergeten een regenjasje mee te nemen. Elke dag kan je wel een stortbui verwachten.
Een rugzakje om een flesje water in mee te nemen en een spray tegen muggenbeten is zeker aangewezen.
Een zaklantaarn en verrekijker (voor het observeren van de dieren) mogen niet ontbreken.
Tijdens deze reis maak je meerdere prachtige wandelingen; gemakkelijke stapschoenen met een goed profiel zijn een absolute must!

Bagage:

Voor het pakken van je bagage, dringen we er om praktische redenen op aan je te beperken tot één reiskoffer ( max 20 kg ) en één stuk handbagage per persoon (met label). De valies mag NIET op slot, tenzij met een slotje dat is goedgekeurd door de TSA (Transportation Security Administration). Zo'n specifiek slotje is verkrijgbaar in speciaalzaken voor reiskoffers. Verzeker de sluiting met één of twee bagagebanden.
Wij vragen altijd bij de luchtvaartmaatschappij een pre-seating aan zodat wij de eventuele voorkeur van de klant kunnen doorgeven. Het is wel zo dat in economy klasse er geen seat-garantie bestaat, deze bestaat enkel in de business-klasse.

Elektriciteit:

Costa Rica werkt met 110 volt. De stopcontacten zijn amerikaans. Wij adviseren een verloopstekker en een adaptor mee te nemen, bijvoorbeeld voor een scheerapparaat en vooral voor het opladen van filmbatterijen.

Geldzaken:

De munteenheid in Costa Rica is de Colon.
1USD is 648 Colones (okt 2019)
Er bestaan briefjes van 50 colones, van 100, van 500, 1000, 2000, 5000 en 10.000. Munten lopen van 100, 25, 10 tot en met 5, 2 en 1.
Met USD kan je overal betalen. Je krijgt soms wel terug in Colones. Het is altijd handig een klein bedrag in Colones bij te hebben. Bij veel banken kan je ook met je bankkaart bij de geldautomaten geld afhalen. De meest gangbare creditcards, zoals VISA, Master Card, worden in de meeste grotere hotels, winkels en restaurants geaccepteerd.

Foto, GSM & Wi-Fi:

Internationale hotels rekenen meestal een forse toeslag voor het bellen vanuit de hotelkamer. Vraag dus vooraf wat een gesprek per minuut kost.
Als je er zeker van wilt zijn dat je met je gsm kan bellen (kan wel zeer duur zijn) vanuit Costa Rica, informeer dan bij uw provider. Je hebt dan wel een driebands gsm nodig.
Met een telefoonkaart kan je goedkoop bellen vanuit een publieke telefoon.Wifi is in vele hotels beschikbaar.
Het is aangeraden om voldoende geheugenkaarten en batterijen vanuit België mee te nemen. Tijdens de reis kan je je foto- of videocamera ook best goed opbergen, dit ter bescherming tegen de vochtigheid.

Belangrijk om te weten:

Deze rondreis is mogelijk voor elke leeftijd. Iedereen die over een normale conditie en mobiliteit beschikt, kan deelnemen aan alle excursies. .

Land(en)

VLAG LAND MUNT TAAL TIJD
Costa Rica Costa Ricaanse colon  Spaans, Mekatelyu, Bribri  23/09/2023 10:23 
Elders op dit continent
  • Rondreis Costa Rica: groepsreis door 12 klimaten
  • Rondreis Mexico: groepsreis naar stoere caballero
  • Rondreis Guatemala & Honduras: majesteitelijk
  • Rondreis Panama: groepsreis naar kanaal én meer
  • Rondreis Cuba: groepsreis naar openluchtmuseum
  • Rondreis Nicaragua
  • MIDDEN-AMERIKA