Rondreis Madagascar: groepsreis vol unieke fauna


Reisduur: 19 dagen

Dag 1 Brussel – Antananarivo   

Vertrek met internationale vluchten naar Antananarivo.

Dag 2 Antananarivo   A

Aankomst in de Antananarivo. Transfer naar het hotel.

Dag 3 Antananarivo – Fort Dauphin – Berenty   O|A

We nemen de vlucht naar Fort Dauphin en rijden vandaar naar Berenty. Eerst doorkruisen we een tropische streek. Het landschap bestaat uit rijstvelden en een weelderige vegetatie van palm- en mangobomen. Daarna verandert het landschap volledig: eerst een overgangszone met vele rechthoekige palmbomen en vervolgens een droge streek met stekelige planten en sisalplantages. Aankomst in het privépark van Berenty, het koninkrijk van de lemuren. Wij maken een avondexpeditie in het park en gaan op zoek naar dieren die ’s nachts leven.

Dag 4 Berenty – Fort Dauphin   O|A

‘s Morgens bezoek aan het woud om de natuur te zien ontwaken. We genieten van het ochtendtafereel van de ringstaartlemuren die zich koesteren in de zon. Maar de attractie in het park zijn de lenige sifaka’s of de dansende lemuren. Deze acrobatische lemuren zijn beroemd om hun ongelooflijke danspassen. Na lunchtijd rijden we terug naar Fort Dauphin of Tôlanaro (stad van de dromen) in het Malagassisch, een charmant plaatsje omgeven door drie baaien waar het koloniaal verleden blijft voortleven. De traditionele witte huizen staan verspreid over de heuvels. In Fort Dauphin vinden we nog overblijfselen van de vestigingen en forten van de Fransen en Portugezen.

Dag 5 Fort Dauphin   O|A

In de ochtend vertrekken wij voor een prachtige boottocht naar Lokaro. We varen op de rivierarmen die het Laniranomeer met het Evatra-uitkijkpunt verbinden. We bevinden ons in een wonderlijke wereld en bewonderen de prachtige vegetatie zoals de olifantsoren (taro), de driehoekige palmbomen en de reizigersbomen. In deze moerasachtige omgeving staat de tropische Nepenthes madagascariensis, een vleesetende bekerplant waarvan de gele bolvormige bloem een soort welriekend maagsap bevat waarin de insecten verdrinken alvorens verteerd te worden. We maken een wandeling in het vissersdorpje Lokaro. We worden er ondergedompeld in het echte Malagassische leven. Hier leeft duidelijk één van de armste bevolkingsgroepen van Madagaskar. Nadien keren wij terug naar Fort Dauphin.

Dag 6 Fort Dauphin – Antananarivo   O|A

Na het ontbijt maken we een city tour door Fort Dauphin en bezoeken we de botanische tuin van Saidi. Daarna naar de luchthaven voor de vlucht naar Antananarivo (Tana).

Dag 7 Antananarivo – Tulear – Isalo   O|A

’s Morgens naar de luchthaven voor de vlucht naar Tulear. Vandaar rijden we naar Isalo, het binnenland van Madagaskar en het land van de Mahafaly. Onderweg zien we de verschillende kleurrijke graven van de Mahafaly en de Antandroy. We rijden door het Zombitsewoud, de overgang van het droge zuiden en het land van Isalo, een massief van continentale zandstenen formaties. We passeren het plateau van de baobabs waar liefst zeven soorten baobabs te vinden zijn.

Dag 8 Isalo   O|A

Gedurende de hele dag maken wij tochten in het Nationale Park van Isalo. Wij zien een prachtig landschap met van door winderosie gevormde rotsen. We wandelen naar het ‘Natuurlijke Zwembad’, een mooi natuurlijk waterbassin met een klein watervalletje. De Bara stam begroef zijn doden in het park tot zij geld genoeg hadden voor een zilveren doodskist. In de namiddag kunnen we het dorpje Ranohira bezoeken. Vervolgens rijden we naar ‘The Natural Window’ voor een prachtige zonsondergang.

Dag 9 Isalo – Fianarantsoa   O|A

Op weg naar Fianarantsoa passeren wij het desolate plateau van Horombe en rijden door het gebied van de Barastam, gekend als herders van de grote zeboekuddes. Onderweg houden wij halt in Ambalavao om het productieproces te zien van het handgemaakte Anteimoropapier, een herinnering aan de Arabische invloed op het eiland. We komen aan in Fianarantsoa of ‘de stad waar men het goede leert’, het is de hoofdplaats van de Betsileo stam. De stad is het historische en culturele centrum van Madagaskar en was vroeger de zetel van de Jezuïeten.

Dag 10 Fianarantsoa – Antsirabe   O|A

In de ochtend vertrekken we richting Antsirabe. We passeren Ambositra, een stadje gekend voor houtbewerking, waar wij een houtsnijwerkatelier van de Zafimanirystam bezoeken. Tijdens onze rit naar Antsirabe genieten we van het mooie hoogland en de rijstterrasvelden. De bodem krijgt een rode kleur van de erosie. Antsirabe ligt op 1500 m hoogte. Het stadje is vooral gekend voor zijn thermen en de handel in edelstenen. Je ruikt onmiddellijk dat hier bier wordt gebrouwen. Antsirabe is de meest Europese stad van het land met een aangename temperatuur en een vruchtbare bodem.

Dag 11 Antsirabe – Morondava   O|A

We rijden richting Morondava via Miandrivazo langs een mooi landschap met afwisselend rijstvelden, rode aarde en vele ‘lavaka’- of granietformaties.

Dag 12 Morondava – Bekopaka   O|A

Na het ontbijt vertrekken wij met een jeep naar Belo. Wij doorkruisen het Baobab woud en de rode aarde van het westen. Na de middag varen wij met een overzetvlot naar Bekopaka. Wij komen nu in het echte Madagaskar terecht en maken kennis met het leven van de Malagassiërs in het droogste deel van het eiland. Het lijkt wel of wij ons in Afrika bevinden.

Dag 13 Bekopaka (Tsingy de Bemaraha)   O|A

Wij maken een dagexcursie in het natuurreservaat Tsingy de Bemaraha. Een tsingy is een woud van vlijmscherpe rotspunten, een natuurlijk reusachtig spijkerbed. Het werd gevormd door de oceaan die miljoenen slakkenhuisjes op een hoop gooide. Water en wind deden de rest. Erg opmerkelijk en uniek in de wereld. De Unesco heeft het gebied tot werelderfgoed uitgeroepen. De flora bestaat uit een droog loofbos en speciale planten eigen aan de kalkrijke omgeving. Ook vetplanten en orchideeën groeien op de woeste en scherpe rotsen. Je ontdekt hier zeven soorten lemuren en met wat geluk zie je de zeldzame kameleon met stompe staart, de Brookesia Perarmata of pantserkameleon. 53 soorten vogels wonen in het gebied.

Dag 14 Bekopaka – Morondava   O|A

Wij rijden terug naar Morondava. Tijdens de rit stoppen wij in de Baobablaan voor het nemen van prachtige foto’s van deze schitterende Grandidierbomen. Onderweg ontmoeten wij ossenkarren, broussetaxi’s en veel mensen die de tocht te voet afleggen.

Dag 15 Morondava – Antananarivo   O|A

In de voormiddag bezoeken we het Betania vissersdorp. Rond de middag naar de luchthaven voor de vlucht naar Antananarivo.

Dag 16 Antananarivo – Andasibe   O|A

We rijden naar Andasibe, het vochtige deel van het land met veel tropische regenwouden en meren. Onderweg bezoeken we het Pyereras-reptielenpark waar we veel kleurrijke kameleons ontdekken. Tijdens een wandeling in het woud merken we twee soorten lemuren op, de sifaka ‘coquereli’ en de bruine ‘fulvus’ lemuur. Aankomst in Andasibe waar we ons voorbereiden op een nachtelijk bezoek aan het Andasibereservaat, waar we op zoek gaan naar de lemuren en andere nachtdieren.

Dag 17 Andasibe   O|A

Het nationale park van Andasibe heeft alle kenmerken van het vochtige tropische regenwoud. We maken een wandeling en proberen tussen de weelderige plantengroei de lemuren, waaronder de grootste soort de indri-indri te ontdekken. Daarna bezoek aan het typische dorpje Andasibe waar de lokale Betsimisarakastam nog woont en leeft volgens de traditionele levenswijze. Na de middag uitstap in Vakona Private Park.

Dag 18 Andasibe – Antananarivo – Brussel   O

We rijden terug naar de hoofdstad voor onze internationale vluchten richting Europa.

Dag 19 Brussel   

Aankomst in Brussel en einde van een indrukwekkende reis.

Land(en)

VLAG LAND MUNT TAAL TIJD
Madagascar Ariary  Frans, Plateaumalagasi  24/06/2021 06:12 
Elders op dit continent
 • Rondreis Zuid-Afrika: groepsreis Kaapstad + safari
 • Rondreis Namibië: fascinerende etnische groepsreis
 • Rondreis Oeganda: groepsreis op zoek naar apen
 • Rondreis Ethiopië: groepsreis onbereisde paden
 • Fotoreis Ethiopië: groepsreis vol weidse uitzichten
 • Rondreis Madagascar: groepsreis vol unieke fauna
 • Rondreis La Réunion: goddelijke groepsreis
 • Rondreis Marokko: groepsreis naar koningssteden
 • Rondreis Botswana | Namibië | Zambia | Zimbabwe
 • Rondreis Kenia en Tanzania: safari groepsreis
 • AFRIKA